Datum objave: 13. oktobra 2014

Lansko leto so v Centru za usposabljanje delo in varstvo Radovljica začeli s projektom »5 tekov za 5 nasmehov«.

Idejni vodja projekta, bivši vrhunski duatlonec in atletski trener, Klemen Dolenc je petim uporabnikom CUDV Radovljica omogočil brezplačno udeležbo na petih rekreativnih tekaških prireditvah in brezplačno strokovno vodeno vadbo pod svojim vodstvom. Ob tem je še poskrbel za sponzorje in ustrezno opremo vseh tekačev.

Zaradi doseženih rezultatov ter zadovoljstva  idejnega vodje, uporabnikov in vseh, ki so jih pri tem opazovali, so letos zastavili projekt še nekoliko širše na 125 nasmehov.  Nasmehe je treba deliti.

Zato se je  letos  projekt »5 tekov – 5 nasmehov« razširil še na ostale štiri centre za usposabljanje delo in varstvo  Črna, Draga Ig, Dobrna in Dornava ter s tem omogočil nastop na tekaških prireditvah  še večjemu številu oseb z motnjo v duševnem razvoju. Glavni cilj projekta je integracija oseb z motnjo v duševnem razvoju v širše socialno okolje. Inkluzije ne moremo doseči na način, da za osebe z motnjo v duševnem razvoju na tekaških prireditvah organiziramo dodatno kategorijo, ampak, da tečemo skupaj z njimi v skladu z osnovnim načelom fair playa: vedno tekmujem po svojih najboljših močeh – na zmago! Torej brez popuščanja, ali usmiljenja do drugačnih.

Ker imamo v našem centru precej športnikov željnih dokazovanja na različnih tekaških tekmovanjih smo seveda bili povabila v projekt »5 tekov za 125 nasmehov« zelo veseli in ga  zgrabili z obema rokama. Bili smo kar na nekaj tekaških prireditvah in od povsod so se naši tekači vračali zadovoljni. Letos nas čaka še zaključek in sicer tek na 10 kilometrov v okviru ljubljanskega maratona. To pa pomeni tudi vrhunec tekaških prireditev v Sloveniji v letošnjem letu. Verjamem, da bo to posebno doživetje dalo tekačem in spremljevalcem še dodatnega motiva za prihodnje leto, ko se bo omenjeni projekt še bolj razširil. Projekt pa seveda ni namenjen samo osebam z motnjo v duševnem razvoju pač pa vsem ljudem dobre volje, ki imajo veselje do rekreativnega teka in pa seveda želje, da trenirajo  skupaj z varovanci in se z njimi tudi udeležujejo tekmovanj kot njihovi spremljevalci.

Torej s prihodnjo sezono vabljeni v svet teka »vsak po svojih najboljših močeh », tako varovanci kot zaposleni.

Za pokušino pa si lahko ogledate nekaj fotk iz teka v Dragi pri Igu.

Silvo Polc

Invalid Displayed Gallery

iz kategorije: Aktualno