Datum objave: 13. oktobra 2015

Sodelovanje CUDV Črna na Koroškem in delavnice Florijan v Globasnici na avstrijskem Koroškem se je  v obliki pilotnega projekta, ki je bil podprt s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v Sloveniji in Deželne vlade Koroške v Avstriji v korist oseb z motnjo v duševnem razvoju obeh institucij uspešno začelo leta 2012 in zaključilo junija 2013. V enem letu so vzpostavili medsebojne trdne vezi, ki jih z občasnimi srečanji še vedno vzdržujejo, obenem pa si obe strani želita, da bi trajno in redno sodelovanje zopet vzpostavili, ki se resno kaže z začetkom leta 2016. Eno izmed področij, kjer pa  lahko uporabniki obeh institucij ne glede na jezikovno različnost enakovredno sodelujejo, je šport in rekreacija. Tako se  je porodila ideja o skupni organizaciji tekaško pohodniške prireditve. Poleg uporabnikov in zaposlenih obeh institucij so na prireditev bile povabljene še sorodne ustanove  iz obeh strani meje ter vsi drugi ljubitelje rekreacijskega teka in hoje.

lobasnicaOdziv je bil več kot dober. V čudovitem okolju in lepemu vremenu pod goro Peco se je teka in hoje udeležilo več kot 150  tekačev in pohodnikov. Med njimi pa sta bila tako županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, kakor župan občine  Globasnice Bernard Sadovnik. Tisti malo bolj pripravljeni so se preizkusili v teku na 6km, ki je bil obenem tudi pokazatelj o pripravljenosti tekačev pred bližajočim se vrhuncem sezone, udeležbo na jubilejnem 20. ljubljanskim maratonom. Ostali pa so se podali na krajši 2, 5 km dolgi pohod.

V teku je pri moških  slavil zmago Jure Vajs iz Radovljice pred Janezom Juvanom iz Črne na Koroškem in Mitjo Brajdičem iz Ljubljane, medtem, ko je pri ženskah bila najhitrejša Jožica Kovačič iz Ljubljane, pred Melito Osojnik iz Črne ter Marjeto Gomilšak iz Dornave.

»Tek brez meja« v Globasnici je še enkrat več pokazal, da se  osebe z motnjo v duševnem razvoju lahko tudi po tekaških sposobnostih in rezultatih primerjajo z vsemi ostalimi.

Pri organizaciji prireditve, katere namen je, da postane tradicionalna in še bolj povezovalna so veliko pripomogli lokalna podjetja Cablex Mežica, MPI Žerjav  ter  občina Ravne na Koroškem. 

Silvo Polc

 

iz kategorije: Aktualno, domaca stran