Datum objave: 17. maja 2019

Danes je v telovadnici osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne potekal četrti festival inkluzije – Naše igrarije 2019.

Festival organizira Dnevni center Ravne, enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Festival Naše igrarije je zaključno srečanje otrok in mladostnikov, ki se spoznavajo in vodeno družijo tekom tekočega šolskega leta.

Na festivalu so aktivno sodelovali otroci in mladostniki iz Dnevnega centra Ravne in Centra za usposabljanje delo in varstvo Črna, vrtca Ajda, osnovne šole Prežihovega Voranca, osnovne šole Koroški jeklarji in OŠ Juričevega Drejčka. Kot spretni animatorji so nam na pomoč priskočili dijaki Gimnazije in srednje šole Ravne. Govorimo torej o druženju različnih starostnih skupin (od vrtca vse do srednje šole), o različnih skupinah oseb s posebnimi potrebami in o otrocih ter mladostnikih, ki omenjenih težav nimajo.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer smo tokrat dogajanje prestavili iz predvidenega grajskega parka v telovadnico.

Kljub spremenjeni lokaciji, smo v prijetni družbi preživeli igrivo in veselo dopoldne.

Festival je s svojimi rimami spretno povezovala dobrovoljna čarovnica Mica.

Otroci in mladostniki so svoje spretnosti preizkusili v »Migarijah«, nastopali so v »Afnarijah«, ustvarjali v »Čečkarijah« in si pripravljali čarovniške napitke ter jedli slastne palačinke v »Kuharijah«.

Udeležence dogodka so prijazno pozdravili in nagovorili direktorica CUDV, mag. Dalja Pečovnik, župan Občine Ravne,  dr. Tomaž Rožen, županja Občine Črna, mag. Romana Lesjak in vodja vzgoje in izobraževanja v CUDV Črna, Anja Jelen, vsakoletna koordinatorka festivala.

Med pestro paleto ponujenih aktivnosti smo udeležencem preko igre ponudili tudi aktivnosti, kjer so lahko izkusili, s kakšnimi težavami se vsakodnevno srečujejo osebe s posebnimi potrebami (težave na vidnem, slušnem in taktilnem področju).

Na zaključnem srečanju celoletnega druženja smo skupaj s čarovnico Mico  stkali in utrdili prijateljske vezi in pridobili nove izkušnje.

Hvala vsem srčnim posameznikom in podjetjem, ki so prispevali k organizaciji in izvedbi festivala in s tem k razvoju inkluzivne družbe ter socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v širšo skupnost.

Koordinatorka festivala

Anja Jelen, prof. defektologije

 

iz kategorije: Aktualno