Obiskala nas je delegacija iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške

Center za usposabljanje, delo in varstvo v Črni je 20.1.2022 obiskala delegacija iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Gostje so si ogledali več socialnovarstvenih zavodov po Sloveniji, z namenom, da pridobijo  informacije o primerih dobre prakse v slovenskih ustanovah. V delegaciji so bili Ismar Alagič, direktor razvojne agencije v občini Tešanj v Bih, Nurdžehan Šahinović, direktor javne ustanove za otroke s posebnimi potrebami dobojsko-zeniškega kantona, Mateja Vukas iz osnovne šole Josip Matoš za otroke s posebnimi potrebami v Vukovarju ter Slobodan Obradović iz iste šole. V delegaciji je bila predvidena  še črnogorska delegacija, ki pa se iz epidemioloških razlogov, obiska žal, ni mogla udeležiti. Omenjene druži čezmejni evropski projekt Enakost in odgovornost pri izvajanju socialnih pravic, ki ga evropska unija podpira v treh sosednjih državah.

Pogovori so potekali v prostorih občine Črna na Kor.. Direktorica CUDV Črna, Dalja Pečovnik, je podrobneje predstavila delovanje črnjanskega centra, njegovo preteklost in sedanjost ter projekt deinstitucionalizacije. Nato so še drugi udeleženci predstavili vsak svojo ustanovo. Goste je zelo zanimalo, kako se socialnovarstvena dejavnost financirana pri nas, kako poteka delo v varstveno delovnih centrih, prav tako so jih zanimale naše izkušnje pri izvajanju projekta deinstitucionalizacije.

Prisotne je pozdravila tudi županja občine Črna mag. Romana Lesjak, ki je posebej pohvalila dobro sodelovanje med centrom in občino.

Delegacija si je nato ogledala še trgovino CUDV v centru kraja.

Ob koncu srečanja so nas gostje povabili, da jih tudi mi obiščemo in so ob slovesu izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju.