Strokovna ekskurzija na Češko

V projektu deinstitucionalizacije je predvideno tudi seznanjanje s primeri dobrih praks v drugih državah. Zato se je v tem okviru pripravila strokovna ekskurzija v republiko Češko. Ekskurzije se je udeležilo enajst strokovnih delavcev iz CUDV Črna. Gostitelj ekskurzije je bil dr. Jan Pfeiffer, ki je tudi član usmerjevalne skupine projekta DI v Črni.

Naše izhodišče je bila glavno mesto Praga, prva točka programa pa je bil obisk ministrstva za zdravstvo v Pragi, kjer so nam predstavili primer transformacije doma v Svojščicah, kjer so preselili skoraj 90 ljudi v manjše stanovanjske skupine v Prago in okolico. Ogledali smo si stanovanje z oskrbo v skupnosti, v katerem živita Bara in Peter. Prvi dan smo si ogledali še otroški dom v bližini glavnega mesta. Sledil je ogled skupine Jurta, na severu Češke. Ukvarjajo se z nameščanjem uporabnikov v stanovanja in s pripravo na samostojnejše življenje in potrebno oskrbo.

Na poti domov pa smo si ogledali še nove prostore doma Gaj oziroma hišic  v mestu Svetla nad Sazavo v okraju Vysočina, ki so zelo podobni temu, kar bi radi naredili v Črni.

Več podrobnosti boste izvedeli v prilogi glasila Vezi s skupnostjo, ki bo izšlo naslednji mesec.