“Kdo je Prežih?”

Letošnje šolsko leto v Dnevnem centru na Ravnah zaključujemo s ponosom in zadovoljstvom.

Že drugo leto zapored smo se odzvali vabilu Ljudske univerze na Ravnah in skupaj z mentorico, go. Dr. Anjo Benko, Alenko Feregotto, Ines Piletič, Jano Stopajnik, Matejo Kristavčnik, Slavico Todorovič, Blanko Robin, Sonjo Orešnik in Valerijo Švab Razgoršek izpeljali študijski krožek na temo »Kdo je Prežih«.

Posvetili smo se spoznavanju literarne in kulturne dediščine. Skozi Prežihove črtice, ki smo jih predelali v lažje razumljivo obliko, smo se naučili kako biti strpen, kako premagati strah, kako pomembna je slovenska beseda in bolečino, ki se poraja ob revščini. Učili smo se o  življenju in delu našega koroškega pisatelja Lovra Kuharja- Prežihovega Voranca, ki bo v prihodnjem letu praznoval svojo 130 obletnico rojstva.

Vsebine črtic smo spoznavali skozi pohod »Čez goro k očetu«, na obisku Prežihovine, skozi predavanje ge. Andreje Šipek iz Koroškega pokrajinskega muzeja in likovno ustvarjali na prebrano vsebino. Pod vodstvom Mateje Kristavčnik, likovne pedagoginje, so nastala čudovita likovna dela.

Ponosni  smo tudi na naš končni izdelek, namizno igro spomin z naslovom »Kdo je Prežih«. Namizna igra vsebuje 11 parov risbic, ki so jih narisali učenci Dnevnega centra s pomočjo mentoric, na temo pisatelja Lovra Kuharja.

Družabno igro je sofinancirala občina Ravne na Koroškem in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Veseli nas, da smo lahko končne izdelke predstavili na razstavi z naslovom »Kdo je Prežih« v Koroški osrednji knjižnici Ravne na Koroškem. Ga. mag. Irena Oder in ga. Manja Miklavc sta nam velikodušno zaupali prostore knjižnice in pomagali, da si je naše ustvarjanje in trud ogledalo veliko obiskovalcev.

Mihaela Knez

Foto: Lea Golob, Fotofabrik

Foto: Lea Golob, Fotofabrik