Delavnice »S SPOZNAVANJEM DRUGAČNOSTI RASTEMO«.

V okviru Tednov vseživljenjskega učenja smo za učence Osnovne šole Črna na Koroškem pripravili izkustvene delavnice »S SPOZNAVANJEM DRUGAČNOSTI RASTEMO«. Delavnice so bile v obliki poligonov. Učenci so  lahko  izkusili, s katerimi izzivi se srečujejo ljudje z različnimi primanjkljaji. To so slepota in slabovidnost, naglušnost in gluhota, nezmožnost govora, okrnjena motorika rok in slabša gibljivost nog.

Preizkusili so se lahko v neverbalni komunikaciji, v prikazu in razumevanju, pridobili so izkušnje v orientaciji in mobilnosti oseb s slepoto, seznanili so se s pripomočki, kateri slepim in slabovidnim pomagajo, da lahko živijo čimbolj samostojno in aktivno življenje. Izkusili so lahko, kako je, če moraš uporabljati roko, ki ni dominantna, če imaš okrnjeno fino motoriko rok, spoznali so pripomočke, ki ljudem s slabšo gibljivostjo nog pomagajo pri mobilnosti. Hodili so lahko s pomočjo hodulj, izkusili vožnjo z invalidskim vozičkom.

Z delavnicami smo želeli vzpodbuditi sprejemanje drugačnosti in sposobnost empatije.

Skupaj smo preživeli lep in poučen dopoldan. Vsem osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za izkazano zanimanje in sodelovanje.

Mateja Kristavčnik